Cucumis melo
Melonen härstammar ursprungligen från Persien. Den odlades tidigt runt hela Medelhavet och spreds med romarna till stora delar av Europa. Efter romarrikets fall har den endast uppträtt sporadiskt i Frankrike och England. Det var först under 1400-talet som den kom igen på allvar. Framför allt i Frankrike, där den skattades mycket högt och flera nya varianter utvecklades.
Melonen odlas idag över hela världen i flera varianter. C. melo var. reticulatus är vår vanliga nätmelon, medan den släta och åsade melonen heter C. melo var. cantalupensis. Den s.k. vintermelonen eller casaban, C. melo var. inodurus, som mest odlas i Asien, saknar den mogna melonens väldoft.
Liksom övriga i familjen gurkväxter, är melonen en ettårig ört med handflikiga blad, gula blommor (som ibland är tvåkönade) och saftiga frukter.
Melon kräver mycket värme och odlas helst i växthus eller drivbänk, i en fuktighetshållande, mull- och näringsrik jord. Pensla pollen från flera han- till honblommor samtidigt, om inte insekterna kan komma in och låt varje planta få utveckla 4-6 frukter. Pollinera under förmidagen då pollenet är so fruktsammast. Skugga och lufta om temperaturen stiger över 30°C. Befruktningen kan bli dålig om det är för varmt.
Det går bra att binda upp melon för att spara utrymme i växthuset. Se också under gurkväxter för mer råd om odling och bekämpning.

SÅDD: Se under gurka. Bästa groningstemperatur är omkring 30°C.

AVSTÅND: Lagom plantavstånd är 60-100 cm när plantorna ska ringla på marken. Uppbundna i växthus räcker det med 40 cm. Plantan kan behöva hjälp att bära frukterna när den binds upp.

SKÖRD: Melonen är mogen när den grågröna färgen skiftar över i blekgult till orange och frukten lätt lossnar. Charentaismelon skördas innan den är övermogen och övergår i gult. Stjälken har nu sprickor invid fruktfästet och den mättade doften avslöjar att melonen är mogen. Förvara den svalt.

Odlaren Hans

Läs hela inlägget »

1. Rätt balans mellan ljus och vatten. För lite ljus och för mycket vatten, näring och värme ger långa, rangliga och bleka plantor. Se till att ha balans!

2. För hög eller låg värme. Temperaturer över 30 grader skadar plantorna, vid 45 grader dör de. Vid åtta grader slutar de växa, och vid noll fryser de ihjäl. Tänk på temperaturförhållandena när du ska odla.

3. Återanvänd inte jorden! Odla inte i samma jord flera år i rad. Svampar och nematoder anrikas i jorden och skadar plantornas rötter. Vill eller kan du inte byta ut jorden kan du ympa på svampresistenta grundstammar eller odla i krukor eller säckar med ny jord nedsänkta i den gamla jorden.

4. Så inte för tidigt! Tidpunkten varierar med var du bor i landet och var dina tomatplantor ska växa. I mars brukar vara en bra tidpunkt om du har växthus, april om du inte har det.

5. Se upp med billig såjord! Får du fem säckar för en hundring är det oftast ingen bra kvalitet. Finns det för lite näring i såjorden dör plantorna när de kommer upp. Jorden kan också innehålla svampsporer som dödar plantorna. Välj så- och kaktusjord för sådd och planteringsjord vid plantering i kruka.
6. För optimistiska val. Var realist när du
väljer sorter och välj de som passar ditt odlingssätt och din klimatzon! Tänk på att välja tidiga sorter om hösten kommer tidigt där du bor.

Österlens Handelsträdgård för Växthus Bloggen

Läs hela inlägget »
Hollands största fröbank för odling i växthus sitter Vreekens på, med anor bak till 1800 talet. Att odla i växthus är en otroligt rolig hobby och får man tag på frö/plantor för detta ändamålet så inbringar det mycket/rikliga skördar med otroliga plantor. Många känner nog igen sig med långa/smala plantor som man övervattntat för att det inte skall sloka och bli brännda. I dessa fall har man flyttat in plantor för friland (utomhus). Så odlar man i växthus så ger Vreeken Holland dig frö för detta ändamålet.
Läs hela inlägget »

Att reglera temperaturen
De flesta plantor trivs bäst i ungefär 25-gradig värme på dagen, när det är gott om ljus. 15 grader på natten är ett annat bra riktmärke. Det är inte så lätt att uppnå dessa optimala förhållanden i ett växthus. Det kan bli för varmt på dagen och för kyligt på natten. Reglera temperaturen med tillexempel en växthusvärmare på 2 kilowatt med manuell termostat. Den är optimal för ett växthus med en basarea på 12 kvadrat. På de flesta modeller ingår ventilationsfönster, vilket hjälper dig att reglera temperaturen åt andra hållet. En automatisk fönsteröppnare är inställbar och öppnar upp när det börjar bli för varmt, ett smart tillval. Tre andra ovärderliga hjälpmedel är termometer, hygrometer och jordtermometer. Då kan du enkelt hålla koll på de tre faktorer som ger dig otroligt stora skördar.

Anders Jansson
Villalivet

Läs hela inlägget »

En druva som klarar svenskt klimat bra är lambrusca Zilgadruvan, den finns både som blå och grön. Den är dock inte kärnfri men en av de tåligare sorten. Smaken är söt med lite syrlighet.

Är man på jakt efter kärnfria vindruvor skulle jag då välja Himrod(grön) Sommerset seedles (röd).

Finns på Odla.nu / Plantagen

Markus Håkansson
Skribent på Odla i växthus

Läs hela inlägget »

Ett orangeri i trä med 6mm kanalplast som produceras i Sverige & Europa. Som sen är otroligt enkelt att montera, och som ger en otroligt gediget/vackert utseende. Detta låter enormt dyrt och är inget vi normal Svensson's har råd med. Har snurrat in på sidor där man drömt sig bort i deras vackra kreationer, men när man såg prislappen på mellan 30-120 tkr så fick det förbli en dröm. Men nu har vi faktiskt fått tag på det Öländska orangeriet, för ca 10tkr står det nu klart för i vår trädgård. Enkelt att montera och otroligt vackert. Nu kommer det roliga att inreda och låta alla planterade krukor få flytta in.

Läs hela inlägget »
Inom kort kommer härliga växthusodlare dela med sig av sina erfarenheter runt om i Norden. Vi kommer även ha två skribenter som kommer dela med sig av artiklar och allehanda fördjupningar av allt som rör växthus. Är du odlare och vill blogga om ditt liv med ditt växthus tryck då på bloggare uppe i listen ovan.
Läs hela inlägget »